Η ιστορία πίσω από τα ντολμαδάκια

Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τα ντολμαδάκια «θρία» και τα έκαναν με φύλλα της συκιάς. Μάλιστα ο Ιππόλυτος, μέλος της ομάδας που έφτιαξε τον Παρθενώνα, αποτύπωσε σε ένα από τα αετώματα του ναού τη θεά Ήρα να γεύεται το νόστιμο αυτό έδεσμα.

Δύο περίπου αιώνες μετά, ο Μέγας Αλέξανδρος μπαίνει στις Θήβες. Στο θριαμβικό συμπόσιο που του παρέθεσαν οι στρατηγοί του σερβιρίστηκε ένα εκλεκτά πιάτο. Γνωρίζοντας ότι η Θήβα ήταν μια φτωχή επαρχία, ο μέγας Αλέξανδρος μπαίνει ο ίδιος στην κουζίνα, για να δει ποιο ήταν αυτό το νόστιμο και πλούσιο σε γεύση πιάτο! Εκεί ανακαλύπτει τα σημερινά ντολμαδάκια, που οι μάγειρες στη Θήβα τύλιγαν πλέον με αμπελόφυλλα. Ο μέγας Αλέξανδρος, μέσω της εκστρατείας του, διαδίδει και τα θρία, ως μια ελληνική πρόταση διατροφής με σκοπό τη θρέψη και την απόλαυση! Τα ντολμαδάκια έτσι, σερβίρονται ως και σήμερα σε χώρες της Ανατολής και της Ασίας, σε διαφορετικές εκδοχές και με διαφορετικά ονόματα, πάντα όμως αποτελώντας ένα εύγεστο πιάτο.

Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας οι Οθωμανοί αγάπησαν και αυτοί με τη σειρά τους τα τυλιχτά και γεμιστά αμπελόφυλλα και τα ονόμασαν «dolma», δηλαδή ντολμάδες, από το τούρκικο ρήμα dolmak που σημαίνει «γεμίζω». Παράλληλα, οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου δημιουργούν μία χορτοφαγική εκδοχή του ντολμά, τα σημερινά ντολμαδάκια γιαλαντζί, δηλαδή ντολμάδες χωρίς κρέας, αλλά με ρύζι. Φτιάχνουν με αυτόν τρόπο και προσθέτοντας ελαιόλαδο και μυρωδικά ένα πεντανόστιμο έδεσμα κατάλληλο και για νηστεία.

Κατά το Διαφωτισμό, το ντολμαδάκι χρησιμοποιείται ως μέσο παιδείας. Ο Κοραής μοίραζε ντολμαδάκια στους υπόδουλους, μέσα στα οποία είχε κρύψει ρολά χαρτί με μεταφρασμένα αποσπάσματα από έργα κορυφαίων Ευρωπαίων στοχαστών, δίνοντας θάρρος και ελπίδα στους σκλαβωμένους Έλληνες. Για αυτόν τον λόγο, οι ντολμάδες κρίθηκαν παράνομοι και εν συνεχεία με την απελευθέρωση της Ελλάδας, οι ντολμάδες παίρνουν τη θέση που τους αρμόζει ξανά στο ελληνικό τραπέζι.

Σήμερα, τα ντολμαδάκια της Οικογένειας Κυριακάκη αποτελούν μια εξαιρετική πρόταση για κάθε περίσταση! Φτιαγμένα με τρυφερά αμπελόφυλλα από τους κρητικούς αμπελώνες κερδίζουν συνεχώς τις εντυπώσεις. Τα ντολμαδάκια από τη σειρά μας «Τα Μερακλίδικα» διατίθενται για τους πελάτες χονδρικής και μπορούν να «πρωταγωνιστήσουν» σε μενού πελατών εστίασης, εστιατορίων και ξενοδοχείων. Τα ντολμαδάκια της σειράς μας «Greens & Yellows» διατίθενται σε πελάτες λιανικής και μπορείτε να τα βρείτε σε επιλεγμένα σημεία λιανικής πώλησης.